ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΤΗΛ .

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
ΤΗΛ .
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
ΤΗΛ .

Τα πάντα για τις Μετεγγραφές

Η δυνατότητα μετεγγραφής είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, καθώς οι οικονομικές συνθήκες στις οποίες ζούμε δεν επιτρέπουν στις οικογένειες να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε άλλη πόλη. Όσοι, πάλι, αποφασίσουν να το κάνουν ελπίζουν να πάρουν μετεγγραφή τα παιδιά τους και να μην πληρώνουν για χρόνια το κόστος των σπουδών σε άλλη πόλη. Οι μετεγγραφές είναι μία από τις ελληνικές πατέντες, ώστε να εξυπηρετείται ένας αριθμός οικογενειών διότι το κράτος μας έφτιαξε τα τμήματα ώστε να αναγκάζονται σε μετανάστευση οι φοιτητές και δεν έφτιαξε ούτε στοιχειώδη φοιτητική μέριμνα για να συντηρείται οικονομικά η περιφέρεια. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι δυνατότητες μετεγγραφής ενός φοιτητή το Φθινόπωρο που γίνονται οι αιτήσεις. Όλα όσα αναφέρονται παρακάτω στηρίζονται στις περσινές εγκυκλίους. Θεωρούμε ότι δεν θα αλλάξει κάτι διότι θα συνιστούσε αιφνιδιασμό των υποψηφίων που έχουν ήδη καταθέσει το Μηχανογραφικό τους.

Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες μετεγγραφών: οι μετεγγραφές με μοριοδότηση οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και οι μετεγγραφές αδελφών φοιτητών. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι η πρώτη κατηγορία έχει ποσοτικό περιορισμό (15% των θέσεων των εισακτέων) ενώ η δεύτερη δεν έχει. Προφανώς είναι πολύ τυχεροί όσοι μπορούν να ενταχθούν στη δεύτερη κατηγορία διότι μπορούν να είναι απολύτως σίγουροι για τη μετεγγραφή τους· μοναδική αμφιβολία η βάση μετεγγραφής. Υπάρχουν και οι μετεγγραφές των ειδικών κατηγοριών και οι κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές, που αφορούν, όμως, λίγους υποψηφίους.

Δύο είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διεκδικήσει ένας φοιτητής μετεγγραφή σε άλλο τμήμα και ισχύουν και στις δύο κατηγορίες: η πρώτη προϋπόθεση είναι να υπάρχει στην πόλη του αντίστοιχο τμήμα. Υπάρχει ένας κατάλογος αντιστοιχιών, που ανανεώνει κάθε χρόνο το Υπουργείο Παιδείας, που περιλαμβάνει τα τμήματα που επιτρέπεται η μεταξύ τους μετεγγραφή. Από τα 451 τμήματα που περιλαμβάνει το Μηχανογραφικό τα 94 είναι μη αντίστοιχα. Όποιος πετύχει σε αυτά δεν μπορεί να πάρει μετεγγραφή. Όσοι εκπληρώνουν την πρώτη προϋπόθεση προχωρούν στην επόμενη: να ”πιάσουν” τη βάση της μετεγγραφής. Για να αιτηθεί τη μετεγγραφή πρέπει τα μόρια που συγκεντρώνει ο υποψήφιος να είναι περισσότερα από τη διαφορά της βάσης του Τμήματος Προορισμού, που θα ανακοινωθεί τον Αύγουστο, μείον 2750 μόρια. Εδώ έχουμε και λίγο… μαντεία. Δεν γνωρίζουν οι υποψήφιοι που δηλώνουν τα τμήματα στο Μηχανογραφικό τους ποια βάση θα έχει το τμήμα που επιθυμούν, το Υπουργείο Παιδείας κάνει τους υπολογισμούς του με βάση την άγνωστη (αυτή τη στιγμή βάση). Επιπλέον το Υπουργείο Παιδείας δεν βοηθά τους υποψηφίους αφού φέτος για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 20 χρόνια αρνείται να δημοσιεύσει τα στατιστικά στοιχεία του μέσου όρου των υποψηφίων ή των μορίων. Τα στατιστικά των μορίων δεν μπορεί να τα δημοσιεύσει διότι είναι διαφορετικά για κάθε τμήμα, αλλά την κατανομή των μέσων όρων θα μπορούσε. Έτσι για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια οι υποψήφιοι και οι γονείς βρίσκονται στο απόλυτο σκοτάδι, χωρίς κανένα συγκεντρωτικό στατιστικό στοιχείο.

Όσοι εκπληρώνουν αυτές τις δύο προϋποθέσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής για ένα τμήμα και ας μην έχουν πιάσει το όριο της ΕΒΕ, καθώς δεν είναι απαραίτητο να έχει δηλωθεί η σχολή στο Μηχανογραφικό για να αιτηθεί κάποιος τη μετεγγραφή του.

Προτιμότερο είναι να καταφέρει να ενταχθεί ένας υποψήφιος στην κατηγορία αδελφών φοιτητών. Ας δούμε ένα παράδειγμα για το πως λειτουργεί αυτή η κατηγορία. Μία οικογένεια που μένει στην Αθήνα έχει ένα παιδί που σπουδάζει στα Γιάννενα και δεν έχει ξεπεράσει το χρόνο σπουδών ν+2. Το δεύτερο παιδί είναι υποψήφιο φέτος και περνάει στην Πάτρα. Μπορεί να κάνει αίτηση μετεγγραφής με την κατηγορία των αδελφών μόνο ο τελευταίος εισαχθείς, δηλαδή ο φοιτητής της Πάτρας, εφόσον η οικογένεια δεν διαθέτει σπίτι στα Γιάννενα (ολόκληρο ή επικαρπία). Αν διαθέτει σπίτι στα Γιάννενα θεωρείται ότι δεν επιβαρύνει την οικογένεια το παιδί στα Γιάννενα, οπότε δεν εντάσσεται στην κατηγορία αδελφών το δεύτερο παιδί. Μπορεί να κάνει αίτηση με την κατηγορία των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Αν δεν υπάρχει σπίτι στα Γιάννενα τότε ισχύει το εξής:

Αν το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μικρότερο των 12.5000 ευρώ τότε το παιδί παίρνει μετεγγραφή για Γιάννενα. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή στα Γιάννενα έρχεται στην Αθήνα και αν δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή στην Αθήνα μπορούν να μετακινηθούν και τα δύο παιδιά σε άλλη πόλη που υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα και για τα δύο εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Αν το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μικρότερο των 5000 ευρώ παίρνουν και τα δύο παιδιά μετεγγραφή για Αθήνα.

Αν το ένα παιδί της οικογένειας φοιτά στην Αθήνα τότε όπου και αν περάσει το άλλο παιδί δεν εντάσσεται στην κατηγορία αδελφών φοιτητών.

Η κατηγορία των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων έχει ποσοτικό περιορισμό (διατίθεται το 15% των θέσεων των εισακτέων, γι’ αυτό και υπάρχει η μοριοδότηση) και λειτουργεί ως εξής: Στα οικονομικά κριτήρια γράφουν στην ηλεκτρονική αίτηση τα ΑΦΜ όλων των μελών της οικογένειας και μέσω της ΑΑΔΕ γίνεται η βεβαίωση του εισοδήματος και αποδίδονται τα μόρια από την οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Τη μοριοδότηση βλέπουμε στον πίνακα. Στα κοινωνικά κριτήρια μπορεί ο υποψήφιος να εντάσσεται σε δύο κατηγορίες. Ας δούμε ένα παράδειγμα: μία υποψήφια έχει ανάπηρο πατέρα, είναι ορφανή από μητέρα και έχει κατά κεφαλήν εισόδημα 2500 ευρώ. Θα συγκεντρώσει 1+2+6=9 μόρια για μετεγγραφή. Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο υποψηφίων στην τελευταία θέση των μετεγγραφών, τότε προηγείται αυτός που συγκέντρωσε περισσότερα μόρια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Αίτηση για μετεγγραφή με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια μπορεί να υποβάλει και ένας υποψήφιος που δεν συγκεντρώνει κανένα μόριο μετεγγραφής. Η μετεγγραφή μεταξύ πόλεων της περιφέρειας είναι συνήθως εύκολη. Δύσκολή είναι η μετεγγραφή προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω υψηλής ζήτησης για τις θέσεις στα κεντρικά Πανεπιστήμια.

Μοριοδότηση
υποψηφίων
Οικονομικά
κριτήρια (ένα από όλα)
Μόρια
Κατά κεφαλήν
εισόδημα μέχρι 3.000 € ετησίως
6
Κατά κεφαλήν
εισόδημα από 3.000,01 € μέχρι 6.000€ ετησίως
4
Κατά κεφαλήν
εισόδημα από 6.000,01 € μέχρι 9.000€ ετησίως
3
Κατά κεφαλήν
εισόδημα από 9.000,01 € μέχρι 12.000€ ετησίως
2
Κοινωνικά
κριτήρια (αθροιστικά)
Ορφανός και
από τους δύο γονείς
5
Μέλος
πολύτεκνης οικογένειας
2+0,5*
Μέλος
τρίτεκνης οικογένειας
1,5+0,5*
Να έχει
συγγενή πρώτου βαθμού με αναπηρία > 67%
1
Ορφανός από
τον ένα γονέα ή τέκνο άγαμης μητέρας
2
* 0,5 μόρια για κάθε παιδί (εκτός του υποψηφίου) που είναι
άγαμο και κάτω των 25 ετών

Άρθρο – Ανάλυση του Στράτου Στρατηγάκη

 

Καλέστε μας να κανονίσουμε ένα ραντεβού ώστε να σας αναλύσουμε το πρόγραμμα σπουδών και να ενταχθείτε σε ένα από τα τμήματα προετοιμασίας. Διδάσκονται όλα τα μαθήματα όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Επιπλέον, η σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού Βάλια Κανελλάκη βοηθάει μαθητές, φοιτητές και ενήλικες να βρουν αυτό που τους ταιριάζει, μέσω ολοκληρωμένων προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού.

Για να επικοινωνήσεις μαζί μας ή να λύσουμε τις απορίες σου, καλέστε στο 2831100124.

 

Πηγή: odigos.stadiodromia.gr

Scroll to Top