ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΤΗΛ .

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
ΤΗΛ .
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
ΤΗΛ .

Ποιά τμήματα δίνουν αξιοζήλευτες ευκαιρίες στη μελλοντική αγορά εργασίας

1ο Επιστημονικό Πεδίο

ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Θεσσαλονίκη)

Οι απόφοιτοι, με το διαθεματικό πρόγραμμα σπουδών που έχουν ακολουθήσει (μαθήματα Γλώσσας, Πολιτισμού και Οικονομικών), έχουν μια ευχέρεια όσον αφορά τις επαγγελματικές τους διαδρομές. Εφόσον η πλειοψηφία των μαθημάτων τους είναι οικονομικής κατεύθυνσης, μπορούν να εργαστούν και ως οικονομολόγοι, αφού εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.). Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) Οι φοιτητές του τμήματος στελεχώνουν τομείς της Εκπαίδευσης ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν: α) τον τομέα της Δια Βίου Εκπαίδευσης και β) τον τομέα Ειδικής Αγωγής, ο οποίος στοχεύει στην αξιολόγηση και διάγνωση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών ατόμων με αναπηρία ή/και μαθησιακές δυσκολίες και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν ως Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής, με μεγάλη απορρόφηση ως αναπληρωτές και σχετικά άμεσα μετά το τέλος των σπουδών τους.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Αθήνα, Κομοτηνή, Ηράκλειο)

Αποστολή των τμημάτων είναι η προσφορά και η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δύσκολες προκλήσεις, όπως κακοποίηση, αναπηρία, φτώχεια, εθισμό, ψυχικές ασθένειες κ.ά. και η επαγγελματική τους σταδιοδρομίας ως Κοινωνικοί Λειτουργοί, δίνει την ευκαιρία σε πολλούς υποψήφιους να ασχοληθούν με αντικείμενα και σε θέσεις εργασίας με ευκαιρίες, όπως οι φυλακές, τα ορφανοτροφεία, τα Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών κ.ά.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ (Αθήνα)

Το τμήμα διαθέτει ένα σύγχρονο και πολυδιάστατο πρόγραμμα σπουδών, που συνδυάζει τις επιστήμες της Ιατρικής, της Βιολογίας και της Μηχανικής με τις νέες τεχνολογίες. Στόχος του είναι η έρευνα, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη καινοτόμων ιατρικών συσκευών, εξοπλισμού, συστημάτων υπολογιστών αλλά και λογισμικού, που θα δώσει ασφαλέστερες λύσεις στη θεραπεία ασθενών. Ενώ ξεκίνησε από το τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων, πλέον οι ευκαιρίες που παρέχει εξαπλώνονται και στην Βιοιατρική Μηχανική αλλά και τα τεχνητά μέλη και εμφυτεύματα.

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (Χίος)

Στο συγκεκριμένο τμήμα υπογραμμίζεται η σημασία της εφαρμογής των οικονομικών αρχών στη διοίκηση και τη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων. Αξιοποιώντας την αναλυτική δύναμη της στατιστικής, των μαθηματικών, της πληροφορικής και άλλων εννοιών μικροοικονομίας και μακροοικονομίας, οι φοιτητές μαθαίνουν να μελετούν τη συμπεριφορά των ατόμων και των επιχειρήσεων και να επιλύουν τεχνικά προβλήματα που σχετίζονται με την ορθή κατανομή των πόρων, την κοστολόγηση, την εκτίμηση των οικονομικών κινδύνων. Με πρόσφατη απόφασή της (23/02/2019), η Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας αποφάσισε την ένταξη των αποφοίτων του τμήματος στο Τ.Ε.Ε. ενώ οι απόφοιτοι με κατεύθυνση τη Χρηματοοικονομική Μηχανική, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (Ξάνθη, Χανιά, Θεσσαλονίκη)

Παρά την κοινή ονομασία των τμημάτων, οι απόφοιτοι τους αυτή τη στιγμή δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Οι απόφοιτοι των τμημάτων Ξάνθης και Χανίων εγγράφονται στο Τ.Ε.Ε. ως Μηχανολόγοι Μηχανικοί, ενώ οι απόφοιτοι της Θεσσαλονίκης δε γνωρίζουμε αν τελικά θα έχουν αυτή τη δυνατότητα, μιας και αποτελεί νέο τμήμα μετά τη συγχώνευση του Τ.Ε.Ι. Μηχανολόγων Οχημάτων και του Τ.Ε.Ι. Μηχανικών Αυτοματισμού. Γενικότερα όμως, οι απόφοιτοι και των 3 τμημάτων, έχουν τη δυνατότητα ενασχόλησης με τον προγραμματισμό και τον έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας, με το σχεδιασμό και την κατασκευή προϊόντων, με τη χωροθέτηση μονάδων παραγωγής και τη σχεδίαση των συστημάτων παραγωγής. Επίσης, έχουν τις γνώσεις για την οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, καθώς και τη διασφάλιση ποιότητας στην παραγωγή προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών.

3ο Επιστημονικό Πεδίο  

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (Αθήνα, Θεσσαλονίκη)

Το τμήμα της Αθήνας έχει μια ιδιαιτερότητα. Τα πρώτα τρία εξάμηνα προσφέρουν γνώσεις γενικής και ειδικής υποδομής και είναι κοινά, ενώ τα επόμενα πέντε εξάμηνα προσφέρουν γνώσεις ειδικότητας ανάλογα με την Κατεύθυνση «Αισθητικής και Κοσμητολογίας», «Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας», «Ιατρικών Εργαστηρίων», «Οδοντικής Τεχνολογίας» και «Οπτικής και Οπτομετρίας». Για κάθε μια από τις κατευθύνσεις που επιλέγει ο φοιτητής, υπάρχουν διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα και οι απόφοιτοι αυτών έχουν ξεχωριστά επαγγελματικά δικαιώματα, όπως οι προηγούμενοι απόφοιτοι των πρώην αυτόνομων τμημάτων. Το τμήμα της Θεσσαλονίκης προσφέρει την ειδικότητα «Ιατρικών Εργαστηρίων».

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (Αθήνα, Πτολεμαΐδα)

Οι φοιτητές των τμημάτων μαθαίνουν να αναπτύσσουν θεραπευτικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν άτομα με αναπηρίες, τραυματισμούς ή σωματικές και ψυχικές δυσλειτουργίες, να ανακτήσουν ή να διατηρήσουν τις δεξιότητες διαχείρισης των καθημερινών δραστηριοτήτων (στο σπίτι, την εργασία, στον ελεύθερο τους χρόνο κ.λπ.). Συνήθως εργάζονται με ενήλικες ή παιδιά με αναπηρίες, ασθενείς υπό αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικά επεισόδια, ηλικιωμένους με άνοια κ.ά. Οι απόφοιτοι μπορούν να σχεδιάσουν ατομικά προγράμματα θεραπείας, ενώ παράλληλα καταρτίζονται και σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης των πασχόντων και των οικογενειών τους, καθώς και σε θέματα που σχετίζονται με την κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων στους οποίους ζουν και εργάζονται. Οι ευκαιρίες για τους αποφοίτους είναι πολλές μιας και αποτελεί μια νέα επιστήμη με πολλές εφαρμογές.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ (Αθήνα, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Σητεία)

Ο κλάδος της Διαιτολογίας ασχολείται με την επιστημονική κατανόηση της διατροφής, μελετώντας τόσο τη Βιολογία, την Τεχνολογία, και τη Χημεία των τροφίμων, όσο και ευρύτερους παράγοντες που σχετίζονται με την κατανάλωση φαγητού και ποτού (ψυχολογία, συμπεριφορά, οικονομία, διοίκηση μονάδων διατροφής κ.ά.). Οι απόφοιτοι μπορούν να ασχοληθούν τόσο με τα άτομα μεμονωμένα, όσο και με ομάδες ανθρώπων με ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες (εγκύους, αθλητές, κ.λπ.). Παρά το ότι υπάρχουν πολλά τμήματα που περιέχει ο τίτλος τους τη λέξη διατροφή, για να μπορεί ο απόφοιτος να ιδρύσει διαιτολογικό κέντρο, είναι αναγκαίο να επιλέξει τα τμήματα που περιέχουν στον τίτλο τους τη λέξη: Διαιτολογία.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

ΤΜΗΜΑΤΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Πειραιάς, Χίος, Ψαχνά)

Οι απόφοιτοι των τμημάτων έχουν τη δυνατότητα απασχόλησης ως εξειδικευμένοι και καταρτισμένοι ναυτιλιακοί οικονομολόγοι σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις διαχείρισης πλοίων (τμήματα οικονομικών, λογιστηρίου, προμηθειών, ασφαλίσεων και ασφαλιστικών απαιτήσεων, ναυλώσεων, πρακτόρων, εσωτερικού ελέγχου, διαχείρισης προσωπικού, γραμματείας, δημοσίων σχέσεων, πρακτόρευσης πλοίων), στα ναυτιλιακά τμήματα ελληνικών και ξένων Τραπεζών, στη διοίκηση ναυπηγείων/ επισκευαστηρίων, στις ελληνικές και ευρωπαϊκές κρατικές υπηρεσίες, στους λιμενικούς οργανισμούς (Ο.Λ.Π., Ο.Λ.Θ. και λιμεναρχεία), σε λιμάνια και λιμενικές επιχειρήσεις, σε ελληνικούς και ξένους ναυτιλιακούς οργανισμούς (Νηογνώμονες, Ασφαλιστικές επιχειρήσεις και Ρ&Ι Clubs, κ.ο.κ.), σε επιχειρήσεις εξοπλισμού και προμήθειας πλοίων, σε επιχειρήσεις συνδυασμένων μεταφορών/Logistics, σε Ναυπηγοεπισκευαστικές Επιχειρήσεις, ως Νηογνώμονες κ.ά. Οι απόφοιτοι των τμημάτων εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) και έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν ως Οικονομολόγοι. Είναι χαρακτηριστική η διαφορά στα μόρια εισαγωγής ανάμεσα στον Πειραιά (απαιτείται εξέταση στα Αγγλικά) και στη Χίο και τα Ψαχνά.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν σε έναν από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας, είτε στη διοίκηση τουρισμού, δίνοντας έμφαση σε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας στο ευρύτερο φάσμα του κλάδου, είτε στη διαχείριση φιλοξενίας, με έμφαση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα καταλύματα. Υπάρχουν 9 τμήματα με ενασχόληση τα Τουριστικά με διαφορετικά μόρια εισαγωγής και ιδιαίτερα χαμηλές βάσεις. Τα τμήματα Διοίκησης Τουρισμού (Αθήνα, Πάτρα), Τουρισμού Κέρκυρας, Τουριστικών Σπουδών Πειραιά, Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού Χίου απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας. Τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού (Ηράκλειο) και Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού (Θεσ/νίκη) δεν απαιτούν ειδικό μάθημα αλλά παρέχουν γνώσεις και δεξιότητες σε 2 τουλάχιστον επιστημονικούς τομείς συνδυαστικά. Τέλος, οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (Ρόδος, Άγιος Νικόλαος) πλέον παρέχουν σπουδές 8 εξαμήνων και δυνατότητα μεταπτυχιακών εξειδικεύσεων.

ΤΜΗΜΑΤΑ LOGISTICS – ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ (Κατερίνη), ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ (Θήβα).

Οι απόφοιτοι έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε οποιοδήποτε επιχειρηματικό περιβάλλον βασίζεται στα συστήματα εφοδιασμού, όπως είναι η βιομηχανία, το εμπόριο και η ναυτιλία, από τη στιγμή της προμήθειας των πρώτων υλών, μέχρι την παράδοση στον τελικό αποδέκτη τους (προμηθευτές, κατασκευαστές, χονδρέμποροι , μεταφορείς, σημεία αποθήκευσης, σημεία λιανικής πώλησης κ.λπ.). Αποτελεί σύγχρονο κλάδο με πολλές νέες θέσεις εργασίας μιας και συνδέεται με το Παγκόσμιο Εμπόριο και τη Ναυτιλία. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις επενδύσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης δημιουργεί ένα πρόσφορο περιβάλλον σε πολλούς αποφοίτους.

 

Καλέστε μας να κανονίσουμε ένα ραντεβού ώστε να σας αναλύσουμε το πρόγραμμα σπουδών και να ενταχθείτε σε ένα από τα τμήματα προετοιμασίας. Διδάσκονται όλα τα μαθήματα όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Επιπλέον, η σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού Βάλια Κανελλάκη βοηθάει μαθητές, φοιτητές και ενήλικες να βρουν αυτό που τους ταιριάζει, μέσω ολοκληρωμένων προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού.

Για να επικοινωνήσεις μαζί μας ή να λύσουμε τις απορίες σου, καλέστε στο 2831100124.

 

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος, άρθρο του Κ. Κότιου

Scroll to Top