ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΤΗΛ .

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
ΤΗΛ .
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
ΤΗΛ .

Πανελλαδικές: Μείωση εισακτέων σε υψηλόβαθμες

Νέα δεδομένα από τις αλλαγές στο αριθμό των εισακτέων. Επιπλέον θέσεις σε Πολυτεχνικές και Οικονομικές σχολές. Άνοδος σε Νομικές και Ιατρικές. Πού αναμένεται πτώση για φέτος

Σημαντικές ανατροπές στις βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ φέρνει η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τη μείωση στις θέσεις των εισακτέων ανά τμήμα στην κατηγορία του 90%.

Όπως τονίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Το Έθνος”, η ανακατανομή των εισακτέων δημιουργεί προσδοκίες για μείωση του ανταγωνισμού σε ορισμένες σχολές, τη στιγμή που σε αρκετά τμήματα ανεβαίνει ο πήχης για την εισαγωγή.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας, χιλιάδες υποψήφιοι θα δουν το καλοκαίρι να ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο οι βάσεις εισαγωγής, λόγω της μείωσης των εισακτέων.

Πρόκειται για τις Νομικές Σχολές, αρκετές Ιατρικές, τμήματα Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Κοινωνιολογίας, Μαθηματικών, Φυσικής, Ιατρικής, Φαρμακευτικής κ.ά.

Περισσότερους φοιτητές φαίνεται ότι θα απορροφήσουν τμήματα Ψυχολογίας, Χημείας, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής και αρκετά Πολυτεχνικά.

Πιο τυχεροί είναι όσοι επιλέξουν τμήματα από το 2ο, το 4ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο, καθώς ο συνολικός αριθμός εισακτέων αυξάνεται θεαματικά.

Αντίθετα, στο 1ο πεδίο, οι θέσεις που προβλέπονται είναι λιγότερες σε σχέση με το 2012.

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι θα κυμανθούν οι εισακτέοι στα τμήματα ΑΕΙ του 3ου επιστημονικού πεδίου.

Πού αυξάνεται ο ανταγωνισμός

Αντιμέτωποι με αυξημένο ανταγωνισμός σε αρκετές ομάδες υψηλόβαθμων τμημάτων θα έρθουν οι φετινοί υποψήφιοι. Στα τρία Νομικά τμήματα, οι εισακτέοι του 90% των θέσεων θα φτάσουν για φέτος τους 900 (300 ανά τμήμα), όταν πέρυσι είχαν απορροφηθεί 1.107 φοιτητές.

Πρόκειται για εξέλιξη, η οποία α οδηγήσει με βεβαιότητα σε άνοδο των βάσεων εισαγωγής, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι που επιλέγουν αυτές τις σχολές είναι αριστούχοι και είναι πολλαπλάσιοι από τις θέσεις που διατίθενται.

Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι οι πρώτες προτιμήσεις είχαν ξεπεράσει τις 4.500.

Στα Τμήματα Φιλολογίας, το ψαλίδι φτάνει στο 50%, καθώς στα 6 τμήματα που εδρεύουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας διατέθηκαν πέρυσι 1.296 θέσεις και φέτος μειώνονται σε μόλις 650.

Η μεγαλύτερη μείωση αφορά το τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού οι 288 περσινές θέσεις, μειώνονται σε 100.

Στο τμήμα Ιωαννίνων, οι θέσεις κουρεύονται στο 60%, στην Πάτρα στο 52% και στην Κομοτηνή στο 44%.

 

Scroll to Top